Alzheimerjeva bolezen

Reševanje globalnega izziva Alzheimerjeve bolezni z inovacijami in sodelovanjem.

Izziv

Napad na našo identiteto

Alzheimerjeva bolezen je napredujoča možganska bolezen, za katero so značilne spremembe razpoloženja in vedenja ter slabšanje spomina, jezikovnih in drugih miselnih sposobnosti. Demenco ima 46,8 milijona ljudi na svetu, pri čemer je Alzheimerjeva bolezen najpogostejši vzrok za njen nastanek. Vsako leto demenco na novo diagnosticirajo pri 9,9 milijona ljudeh.1

Alzheimerjeva bolezen v primerjavi z drugimi boleznimi napade našo identiteto in nas spremeni. Izbriše našo preteklost in prihodnost, ukrade nam spomine, onemogoči opravljanje preprostih vsakodnevnih opravil in naše najbližje spremeni v tujce.

Veliko breme za družbo

Do leta 2050 bo imelo demenco približno 140 milijonov ljudi. Skupaj z njimi bo prizadetih na stotine milijonov njihovih bližnjih, ki bodo čustveno, fizično in finančno obremenjeni. 

To pa še ni vse, saj posledice Alzheimerjeve bolezni presegajo družinske okvire. Dokler ne bo zdravil, ki bi upočasnila, preprečila ali ozdravila Alzheimerjevo bolezen, bomo vsi nosili breme za oskrbo tistih, ki bodo prezgodaj izgubili samostojnost.

Osredotočenost

Boljše razumevanje, boljši rezultati

Naš cilj je spremeniti vpliv bolezni na možgane in ne le zdraviti simptomov.

Na podlagi naših dolgoletnih znanstvenih spoznanj, ki so osnova za izdelovanje zdravil, ki spreminjajo življenja, naši raziskovalci ustvarjajo nove tehnologije, da bi izvedeli več o tem, kako se Alzheimerjeva bolezen začne in napreduje. Razvijamo zdravila, ki na potek Alzheimerjeve bolezni delujejo na več načinov.

Naš cilj je spremeniti vpliv bolezni na možgane in ne le zdraviti simptomov. V končni fazi pa želimo popolnoma ustaviti Alzheimerjevo bolezen. 

Izboljšanje oskrbe z zgodnejšim odkrivanjem

Svoje edinstveno strokovno znanje na področju diagnostike uporabljamo tudi za razvoj novih testov za odkrivanje Alzheimerjeve bolezni ter zagotavljanje zgodnejših in popolnejših informacij zdravnikom za pomoč pri diagnosticiranju. Tako bodo današnji bolniki deležni boljše oskrbe, jutrišnji pa učinkovitega zdravljenja, še preden začnejo izgubljati spomin. 

S sodelovanjem z vladami, akademskimi raziskovalci, podjetji iz panoge, zagovorniki, negovalci in bolniki lahko začnemo reševati te izzive in ohranimo to, kar nas dela takšne, kot smo.

Vir

World Health Organisation. Dementia. [Internet; dostopano 13. november 2019].

Več primerov iz področja nevrologije

KontaktPo svetulinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeRešitveZaposlitevRoche v SlovenijiObvestilo o obdelavi osebnih podatkovPravno obvestiloObvestilo o zasebnosti za farmakovigilanco, medicinska vprašanja in pritožbe na izdelke