Zgodovina

Naša zgodovina

Življenja bolnikov izboljšujemo že več kot stoletje.

Podjetje Roche je nastalo leta 1896 v Švici, Nemčiji in Italiji kot eno prvih podjetij, ki je bilo ustanovljeno za proizvodnjo znanstveno raziskanih farmacevtskih izdelkov. Hitra mednarodna širitev je bila rezultat poguma ustanovitelja podjetja Roche, Fritza Hoffmanna, trgovca iz Basla.

Od tedaj Roche uporablja inovacije in nove tehnologije za razvoj medicinske prakse in pomoč bolnikom, da živijo dlje boljše življenje. Čeprav se ta namen ni nikoli spremenil, se je nenehno spreminjalo podjetje, da je namenu lahko sledilo.

1890-ta

Leta ustanovitve

1896

Leto ustanovitve podjetja

Podjetje F. Hofmann-La Roche & Co je bilo ustanovljeno 1. oktobra 1896 v Baslu v Švici. Njen ustanovitelj Fritz Hoffmann se je po soočenju z uničujočimi posledicami izbruha kolere v Hamburgu zavezal, da bo pomagal pri preoblikovanju zdravstvene oskrbe. Prepričan je bil, da je treba zdravila proizvajati industrijsko in jih ponuditi mednarodnemu trgu.

1897-1910

Začetka razvoja

1912

Zgodnja globalna širitev podjetja Roche

Roche se širi po vsem svetu in zaposluje več kot 700 ljudi. Do leta 1912 je podjetje imelo podružnice na treh celinah in v devetih državah: v Švici, na Japonskem, v Franciji, Rusiji, Italiji, Nemčiji, Angliji in ZDA.

1898

Prvi uspeh je imel okus pomaranče

Rochejev sirup proti kašlju brez recepta je postal skoraj takojšen uspeh. Na tržišče je prišel leta 1898 in postal prva uspešnica podjetja. Na trgu je ostal 60 let in začrtal pot prihodnjih medicinskih prebojev.

1919-1922

Krizni časi

1919

Vojna in zastoj

Prva svetovna vojna in ruska državljanska vojna sta pahnili podjetje v globoko finančno krizo. Roche je postal delniška družba, ki se je borila za uspešno poslovanje. Leto kasneje podjetje žaluje za smrtjo svojega ustanovitelja Fritza Hoffmanna. Nasledi ga Emil C. Barell, ki ob prevzemu okrepi znanstveno usmerjenost podjetja.

1920-1930

Podjetje pred časom

1925

Rocheva prva ženska generalna direktorica

Alice Keller, 30-letna Švicarka, je postala prva ženska generalna direktorica podjetja Roche. Leta 1925 se je vkrcala na ladjo za Tokio, kjer je imel Roche hčerinsko podjetje. Alice je poslovno rastla in po vrnitvi v Švico leta 1939 postala višja izvršna direktorica - senzacionalen dosežek časa.

1929

Pionirska znanstvenica pretrese status quo

Hilde Pfaltz se je pridružila Rochevemu farmakološkemu inštitutu, ščasoma je prevzela njegovo vodenje. Pri delu je predstavila številne novosti, najbolj prebojna je bila standardizacija testiranja teratogenosti novih zdravil. Leta 1940 je Pfaltz postala prvi uradni zdravnik podjetja Roche.

1930-ta

Zgodnji znanstveni dosežki

1933

Doba vitaminov

Poljsko-švicarski kemik Tadeusz Reichstein je po petih letih raziskav odkril način sinteze vitamina C. To je bilo eno prvih zdravil množične proizvodnje, ki so bila narejena v sterilnem okolju, varno in pravilno odmerjena ter cenovno dostopna. Roche je postal vodilni dobavitelj vitaminov, kar je bil eden prvih vstopov podjetja v biotehnologijo.

1950-1970-ta

Pionirski podvigi in prevzemanje tveganj

1957

Inovacije v onkologiji

Po oblikovanju vrhunskega onkološkega presejalnega programa podjetje stopi na pot, ki za vedno spremeni potek onkološkega zdravljenja. Revolucionarna raziskava Rochejevega znanstvenika Roberta Duschinskega (na sliki) in biokemika Charlesa Heidelbergea postavi Roche kot vodilno podjetje na področju onkologije. Rezultati njunih odkritij časoma preoblikujejo boj proti različnim vrstam raka, vključno z rakom debelega črevesa, dojk in želodca.

1966

Roche ponovno vstopi na trg diagnostike

Podjetje Roche se je začelo ukvarjati z diagnostičnimi reagenti že v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Leta 1966 se je vodstvo odločilo za ustanovitev oddelka za proizvodnjo diagnostičnih kemikalij in aparatov. Leta 1968 je več prevzemov prineslo v poslovanje še prepotrebno strokovno znanje na področjih elektronike in inženiringa.

1968-1972

Ustanovitev mednarodnih raziskovalnih institutov

Med letoma 1968 in 1972 je Roche razširil svoje zmogljivosti na področju neodvisnih raziskav z odprtjem več raziskovalnih centrov: Inštituta za molekularno biologijo Roche (Roche Institute of Molecular Biology) v Nutleyju - New Jersey leta 1968, Baselskega inštituta za imunologijo leta (Basel Institute for Immunology) 1969 in Raziskovalnega centra Nippon (Nippon Research Centre) v Kumakari na Japonskem leta 1972.

1979

Nadaljevanje razvoja

Leta 1979 Roche nadaljuje širitev. Družba Roche Nutley sodeluje z biotehnološkim podjetjem Genentech s sedežem v San Franciscu pri razvoju proizvodnega procesa interferona, ki se uporablja za zdravljenje hudih bolezni, kot so hepatitis, multipla skleroza in rak. Hkrati se diagnostični oddelek še naprej širi.

1980-ta

Globalno priznanje za znanstvenike podjetja Roche

1984

Prebojne raziskave v imunologiji

Niels Kaj Jerne, prvi direktor Baselskega inštituta za imunologijo, je leta 1984 prejel Nobelovo nagrado za medicino za svoje pomembno delo na področju imunologije.

1987

Raziskovanje protiteles

Susumu Tonegawa, raziskovalec na Baselskem inštitutu za imunologijo med letoma 1972 in 1981, je prejel Nobelovo nagrado za medicino leta 1987 za svoje delo na segmentih genov za protitelesa. Njegova temeljna odkritja utirajo pot humaniziranih protiteles.

1990-ta

Sprememba strategije

Devetdeseta

Preureditev poslovanja

Roche spreminja strategijo, da bi povečal svojo zavezanost k področju zdravstvenega varstva. S prodajo dveh podjetij - dišav in arom leta 1999 ter vitaminov in finih kemikalij leta 2002 - se nadalje razvija in osredotoča na diviziji farmacija in diagnostika. Z združevanjem moči in strokovnega znanja obeh oddelkov daje prednost razvoju rešitev, ki zajemajo celotno pot zdravstvene oskrbe. Podjetje ima vse pomembnejšo vlogo pri oblikovanju prihodnosti posamezniku prilagojenega zdravljenja.

1995

Prihod najmodernejših zdravil za zdravljenje raka

V sredini 90. let prejšnjega stoletja smo razvili več inovativnih prebojnih zdravil za zdravljenje raka, ki so prinesla revolucijo na področje onkologije in dala bolnikom novo upanje.

1997

Inovacije v diagnostiki

V devetdesetih je divizija diagnostike razvila serijo revolucionarnih izdelkov na različnih področjih medicinskega testiranja. Med njimi je prva avtomatizirana laboratorijska diagnostična naprava na svetu, instrument, ki uporabnikom omogoča več vzporednih testov, kar prinese revolucija v diagnostiki. Leta 1997 je Roche postal vodilni v svetu na področju in vitro diagnostike in pomemben igralec na področju diabetesa.

Novo tisočletje

Preoblikovanje zdravstvene oskrbe preko partnerstev

2002

Sodelovanje na japonskem trgu

Podjetji Roche in Chugai sta se povezali in Japonskem ustanovili farmacevtsko družbo za izdelavo v raziskavah odkritih izdelokov. Novo podjetje Chugai Pharmaceutical Co, Ltd je nastalo po združitvi Nippon Roche in Chugai. Specializirano je za zdravila na recept z močnimi biotehnološkimi lastnostmi.

2009

Genentech se pridruži skupini Roche

Po nakupu 60-odstotnega deleža družbe Genentech leta 1990 je družba Roche do leta 2009 pridobila preostale delnice družbe in uradno združila farmacevtska velikana. Skupni portfelj pomeni nastanek največjega biotehnološkega podjetja na svetu, ki se osredotoča na uporabo človeških genetskih informacij za razvoj zdravil za bolnike z resnimi ali smrtno nevarnimi zdravstvenimi stanji. Združitev podjetju Roche omogoči dostop do nabora novih zdravil in znanstvenih raziskav, hkrati pa podjetju Genentech zagotavlja dolgo zgodovino znanstvene odličnosti, skupaj s široko finančno podporo in partnerstvi na svetovnem trgu.

2017

Širitev portfelja prinaša dodatne rešitve za bolnike

Po treh desetletjih osredotočanja predvsem na zdravljenje raka, Roche uporabi hiter napredek v molekularni biologiji za razširitev svojega portfelja in razvija terapije za področja nevrologije, multiple skleroze, oftalmologije in hematologije.

2018

Pomen podatkov

Soočeni z vse večjo količino podatkov, njihovega strukturiranja in uporabe ter z vzponom strojnega učenja in umetne inteligence, Roche začne sodelovati s strokovnjaki tega področja. Leta 2018 prevzame vodilno podjetje za obdelavo kliničnih podatkov Flatiron Health in Foundation Medicine, eno največjih svetovnih genomskih podatkovnih baz o raku, specializirano za profiliranje genomov. Ti prevzemi omogočajo podjetju Roche, da še naprej razume precizno medicino, s čimer se vedno bolj približuje obljubi posamezniku prilagojenega zdravljenja.

2019

Nov igralec pri genetski terapiji

Podjetje Roche je ustanovilo podjetje Spark Therapeutics v Filadelfiji, ki se ukvarja z neizbežnimi genetskimi boleznimi. Skupaj lahko izboljšamo svoje razumevanje človeškega genoma in genetskih nepravilnosti ter tako razvijemo prilagojena prodorna zdravljenja za bolnike z zelo specifičnimi genetskimi boleznimi, pri čemer se osredotočimo na temeljne vzroke.

2020-danes

Zdravstvena oskrba v času svetovne pandemije

2020

Postavljanje novih izzivov

Svetovni izbruh koronavirusa leta 2020 je tudi za Roche pomemben izziv. Zagotavljanje varnosti zaposlenih je ključno, vendar je tudi ohranjanje proizvodnje osnovnih zdravil kritičnega pomena, saj morajo biti bolnikom zagotovljena življenjsko pomembna zdravila in rešitve. Družba uspe razviti zanesljive teste za COVID-19 z vratolomno hitrostjo, hkrati pa še naprej razvija nova inovativna zdravila, ki so namenjena širokemu naboru bolezni.

KontaktPo svetulinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeRešitveZaposlitevRoche v SlovenijiObvestilo o obdelavi osebnih podatkovPravno obvestiloObvestilo o zasebnosti za farmakovigilanco, medicinska vprašanja in pritožbe na izdelke