Posamezniku prilagojeno zdravljenje

Posamezniku prilagojeno zdravljenje je osnovano na spoznanju, da bolniki lahko reagirajo na isto zdravljenje na različne načine; na primer zdravilo, ki je zelo učinkovito pri enem bolniku, pri drugem bolniku z enako diagnozo bistveno slabše učinkuje oziroma ne pokaže želenih rezultatov.

To lahko pojasnjujemo s tem, da z boleznijo povezane ter od bolezni odvisne karakteristike bolnikov vplivajo na delovanje zdravila, zdravljenje vseh bolnikov z enako diagnozo na enak način, kar je značilnost konvencionalnega pristopa zdravljenja, pa teh razlik ne upošteva.

Z drugimi besedami, konvencionalen način zdravljenja ni tako učinkovit, kot bi lahko bil, saj se del bolnikov zdravi na način, ki jim ni dovolj prilagojen in lahko v določenih primerih izzove neželene učinke. S posamezniku prilagojenim zdravljenjem lahko izboljšamo učinkovitosti in varnosti zdravljenja. Pri tem gre za pristop, ki temelji na poglobljenem razumevanju razlik med bolniki, molekularnih osnov bolezni in delovanja zdravil. Gre za sodoben koncept, vendar pa že obstajajo primeri, ki dokazujejo njegovo uspešno uporabo v medicinski praksi in jih predstavljamo v nadaljevanju. V zadnjih letih je namreč poznavanje človeškega telesa, bolezenskih stanj in mehanizmov delovanja zdravil doseglo napredek, ki že omogoča prilagajanje zdravljenja značilnostim posameznega bolnika in ta pristop bo v prihodnosti igral eno ključnih vlog.

V družbi Roche velja prepričanje, da je posamezniku prilagojeno zdravljenje ključ do nadaljnjih izboljšav v medicini. Zdravila bodo varnejša in učinkovitejša, ter tako izboljšala zdravje in kvaliteto življenja bolnikov, nenazadnje tudi njihovo preživetje. Naš glavni cilj je torej zagotoviti posamezniku prilagojeno zdravljenje z rešitvami, ki ponujajo najboljše možnosti za diagnozo in zdravljenje, tako kliničnim delavcem kot bolnikom. Roche želi približati medicinsko znanje bolnikovim potrebam. Kot ena vodilnih farmacevtskih družb, z inovativnimi rešitvami tako na področju farmacevtike kot tudi diagnostike, smo zagotovo med tistimi, ki na tem področju ponujajo največ.

V zadnjih letih je Roche prikazal več primerov, kako združevanje diagnostike in farmacije usmerja razvoj zdravljenja, ki je prilagojeno potrebam posameznega bolnika. Naš cilj je oskrbeti strokovnjake na zdravstvenem področju z še boljšimi diagnostičnimi orodji in tarčnimi zdravljenji, ki temeljijo na novih izsledkih o delovanju bolezni na molekularni ravni.

Posamezniku prilagojeno zdravljenje ima ogromen potencial, da ustvari boljše, varnejše in cenovno učinkovitejše zdravstveno varstvo.

Z analizo individualnih karakteristik bolnikov in njihovih bolezni (npr. ugotavljanje in zdravljenje podtipov raka), ima posamezniku prilagojeno zdravljenje možnosti za:

  • Izboljšanje razumevanja raznolikosti bolezni in različnih podtipov;

  • Predvidevanje kateri pacienti se bodo najbolje odzvali na zdravljenje – hkrati izognitev zdravljenju brez učinka;

  • Pomoč pri razvoju varnejših in bolj učinkovitih načinov zdravljenja in tako zmanjšati tveganja in posledice stranskih učinkov;

  • Preskrbo z diagnostičnimi testi, ki pomagajo pri identifikaciji pacientov, ki se bodo najbolje odzvali na določena zdravljenja;

  • Izboljšanje medicinskih izsledkov in kvalitete življenja bolnikov.

Posamezniku prilagojeno zdravljenje vzbuja pri ljudeh velika pričakovanja. A to ni povsem nov koncept – razvijal se je skozi čas in razvoj se bo nadaljeval. Izpeljava potrebnih raziskav je še vedno kompleksen podvig, ki potrebuje svoj čas. Ne bo vedno mogoče razviti rešitev, ki bodo izboljšale trenutne standarde zdravstvene oskrbe ali testov za identifikacijo najbolje odzivnih pacientov.

Kljub vsem izzivom je Roche odločen storiti vse kar je v njegovi moči, da izkoristi in uresniči dani potencial za čim več zdravljenj.

Roche je v edinstvenem položaju, da uresniči zamisel o posamezniku prilagojenem zdravljenju. Strokovno znanje v molekularni biologiji in kliničnih raziskavah, izkušnje in orodja velikih in uspešnih diagnostičnih in farmacevtskih podjetjih združuje v eni »hiši«. Zavezani smo k sistematičnem vključevanju pristopov posamezniku prilagojenega zdravljenja skozi ves življenjski cikel naših produktov.

Nekaj primerov posamezniku prilagojenega zdravljenja iz Rochevega portfolia:

Več o posamezniku prilagojenem zdravljenju si lahko preberete v angleškem jeziku

KontaktPo svetulinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeRešitveZaposlitevRoche v SlovenijiObvestilo o obdelavi osebnih podatkovPravno obvestiloObvestilo o zasebnosti za farmakovigilanco, medicinska vprašanja in pritožbe na izdelke