Samo z razvojem človeškega znanja bomo lahko vodili v času umetne inteligence

"Zelo sem vesela, da smo ustanovili oziroma pomagali ustanoviti Bildai, Blejski inštitut za vodenje na področju umetne inteligence in tehnologije. Prvič v regiji ustvarjamo resnično partnerstvo med akademskim svetom, industrijo in vlado," je dejala Eva McLellan, generalna direktorica podjetja Roche Slovenija.

Z mednarodno konferenco želi Blejski inštitut za vodenje na področju digitalne preobrazbe in umetne inteligence (BILDAI) ponuditi prve odgovore na vprašanje, kako dolgoročno uravnotežiti zdravstveno varstvo v Sloveniji.

Lahko umetno inteligenco uporabimo za izboljšanje oskrbe bolnikov?

Problemi, za katere je inštitut BILDAI resnično dobro postavljen, so problemi, ki zadevajo več sektorjev. V zdravstvenem varstvu je na primer ena od teh težav učinkovitost sistema. Drug problem je, kako preživeti več časa s pacienti in manj časa za administrativne naloge. Pomembno vprašanje je tudi staranje prebivalstva in s tem povezani stroški. Kako lahko umetno inteligenco in tehnologijo uporabimo za izboljšanje znanosti, raziskav, učinkovitosti in oskrbe bolnikov?

Brez podatkov ni dobrih odločitev

Kadarkoli se odločimo, da bomo dosegli večjo stroškovno učinkovitost, moramo svoje odločitve sprejemati na podlagi podatkov. "Podatki, ki jih imamo danes, so razpršeni, niso povezani in niso dobra osnova za sprejemanje odločitev. Če ne moremo sprejemati dobrih odločitev, ne moremo vlagati v programe, ki bodo najbolj izboljšali zdravje,"je povedala dr. Valentina Prevolnik Rupel, ministrica za zdravje.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je ponosni partner podjetja BILDAI, saj je odličen primer medsektorskega sodelovanja, je izjavila ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh. Tu so prisotne vse ključne zainteresirane strani in to je popolna stvar, kako lahko v celoti izkoristimo digitalno preobrazbo v zdravstvenem sektorju, je dodala.

V Zdravniški zbornici Slovenije pričakujejo, da bo BILDAI ponudil različne izobraževalne programe, ki bodo izboljšali znanje in veščine zdravnikov v Sloveniji na tem področju. Usposabljanje bodočih vodij v različnih sektorjih v sodelovanju, ki ga imamo, bo prihodnjim vodilnim na tem področju pomagalo, da bodo učinkoviteje vodili k strategiji e-zdravja, kjer Slovenija utira pot. Tako kot je pomembno tehnično graditi umetno inteligenco, je prav tako pomembno zgraditi človeško vodstvo in inteligenco, da bi lahko vodili skozi to.

"In to bi lahko bil načrt, ki bi mu sledile tudi druge evropske države in bi lahko celo prispeval k pospešitvi digitalizacije po vsej Evropi," je zaključil Oliver Bleck.

KontaktPo svetulinkedinfacebooktwitterinstagramyoutubeRešitveZaposlitevRoche v SlovenijiObvestilo o obdelavi osebnih podatkovPravno obvestiloObvestilo o zasebnosti za farmakovigilanco, medicinska vprašanja in pritožbe na izdelke